"Pikulle tehtiin bronkoskopia rauhoituksessa: Oikealla lisälohkon (accessory lobe) keuhkoputki painunut kasaan, keuhkoputken ulkopuolinen kompressio. Oikealla puolella ei muita löydöksiä. Vasen puoli ahtaampi, vasemman pääbronkin alussa jo bronkikollapsi, jonka jälkeen pieni bronkiekstasia. Sen jälkeen pieniä ahtaita ja kokoonpainuneita keuhkoputkia, ulkopuolinen massa painaa. Vasemmalla puolella selkeästi lisääntynyttä limaneritystä, mutta ei märkäeritettä, punoitusta tms.

Keuhkohuuhtelunäyte: Solujen kokonaismäärä lievästi lisääntynyt/ylärajoilla (175), erittelylaskennan ja viljelyn tulos tulee maanantaiksi. Solunäyte laitetaan patologille arvioitavaksi, tulos tulee 1-2 vko kuluttua.

Flixotide ja Nuelin lääkitys jatkuu entisellä ohjeella."

 

Pikku siis rauhoitettiin ja sille tehtiin bronkoskopia ja otettiin keuhkohuuhtelunäyte. Eläinlääkäri Elisa Välimäki kertoi sen, joka tuossa lausunnossakin selvästi sanotaan: Bronkoskopia osoitti, että isompia ja pienempiä keuhkoputkia on painunut kasaan ja kasaan painumisen aiheuttaa ulkopuolinen massa. Itse keuhkoputkissa tai keuhkorakkuloissa kuulemma ei ole vikaa. Bronkikollapsin ymmärsin, mutta bronkiekstasia piti googlettaa ja se tarkoittaa keuhkoputken laajentumaa. Limaneritystä oli, mutta kuulemma mitään märkäeritettä tai veristä eritettä ei esiintynyt.

Keuhkohuuhtelussa saatiin riittävästi irtoamaan "tavaraa". Vaikka erittelylaskennan tulos saadaan vasta maanantaina, näin alustavasti näytti siltä, ettei näytteessä ollut normaalia enempää esimerkiksi eosinofiilejä tai neutrofiilisia soluja. Eosinofiilien ylimäärä olisi ymmärtääkseni viitannut allergiatyyppiseen vaivaan ja neutrofiilien tulehdukseen. Kuten lausunnossa todettiin, näyte tullaan lähettämään myös patologille.

Tuo keuhkoja painava ulkopuolinen massa ei kuulosta kyllä kovinkaan mukavalta. Omissa korvissani se kuulostaa lähinnä siltä, että tuo massa olisi kasvain. Lääkäri tosin itse puhui kroonisesta tulehduksesta jonka aiheuttajana olisi virus tai bakteeri. Se, onko kyseessä kasvain vai tulehdus, ei selvinnyt siis vielä tänään. Hieman viisaampia olemme luultavasti maanantaina varsinaisen erittelylaskennan ja viljelytulostan valmistuttua. Ulkopuolisen tahon, eli patologin, vastausta joutuukin sitten odottamaan vielä pidempään.

 

Pikku nukkuu edelleenkin rauhoituksen jäljiltä ja loppuilta taitaakin mennä tiiviisti samoissa merkeissä. Veriripulin vuoksi poisjättämäni Nuelin aloitetaan varovaisella annostuksella huomenna, koska se kuitenkin auttaa kokoonpainuneita keukoputkia. Taitaa myös olla viisasta jakaa noita ruokailuja moneen osaan. Kun nyt vain tuo yksi heräisi kunnolla, jotta sitä sapuskaa voisi sinne mahan tyhjyyteen alkaa tarjoilemaan...