Joulustakin on toivuttu, vaikka vähän tavallista jännittävämmäksi se meni. Itse aatto ja joulupäivä menivät kyllä ihan ok, mutta tapanina alkoi tapahtumaan jo aamun varhaisina tunteina. Olimme Forssassa ja tarkoituksena oli lähteä kotia kohti aamupäivästä. Lähtö hieman viivästyi ja lähteminen myös epäilytti järkyttävän tuulen vuoksi. Aurinko paistoi, tie oli kuiva ja silti ajaminen hirvitti. Reissu tiivistetysti.

Kotiin tultua ei ollut yllätys, että sähköt olivat poikki. Pieni yllätys sen sijaan oli se, miten kauan sähkökatko lopulta kesti. Sähköt olivat menneet tapaninpäivän aamuna n. klo 6:30. Ihan alusta asti emme siis päässeet sähkökatkosta "nauttimaan", mutta tietysti pakastiminen sulaminen ja asunnon jäähtyminen oli alkanut jo tuolloin. Taskulamppujen ja kynttilöiden varassa oleminen tai pakastiminen sulaminenkaan ei niin huolettanut kuin hitaasti mutta varmasti viilentyvä asunto. Olin jo useita viikkoja aikaisemmin varannut Niksille steriloinnin heti tapaninpäivän jälkeiseksi aamuksi klo 8. Leikattu ja nukutuksesta toipuva koira tarvitsee ehdottoman lämpimät olosuhteet kotiuduttuaan ja nyt näytti vahvasti siltä, että asunto oli jäähtymässä jääkaapiksi. Onneksi ulkona ei ollut pakkasta! Aamun pimeydessä vein Niksin Turkuun Vettoriin, joka onneksi ei sähkökatkoista ollut kärsinyt. Niksi rauhoitettiin, jätin sen klinikalle ja sanoin hakevani sen sähkökatkon kestäessä mahdollisimman myöhään. Koko päivän jännitin sähköjen tuloa. Avaruuspeitto kaivettiin jo valmiiksi ja kuuman veden lämmittämistä lämpöpulloja varten suunniteltiin tehtävän ulkona kaasugrillin keittolevyllä. Tuli todettua sekin, että kyllä vain kynttilöilläkin pystyy lämmittämään asteen pari kylpyhuonetta, mikäli tarve vaatii. Kello läheni uhkaavasti viittä ja olin jo takki päällä lähdössä Niksiä hakemaan. Riemu oli suuri, kun sähköt yht' äkkiä palasivat lähes 1,5 vrk:n katkon jälkeen. Oli todellakin jo aika!

Niksi oli klinikalla jo täysin hereillä ja yllättävänkin vauhdikas. Leikkaus oli onnistuttu tekemään tähystyksessä alkuperäisen suunnitelman mukaan ja tästä olin tietysti iloinen. Kotiin tultua Niksi kannettiin kylpyhuoneeseen, jossa patteri ja lattialämmitys olivat ehtineet jo kynttilöiden lisäksi lämmittämään. Toisaalta Niksi oli jo niin hereilläkin, ettei se enää ollut yhtä altis kylmyydelle. Yön Niksi nukkui peittoni alla ja hyvin me nukuttiinkin.

Sterilointi tähystyksessä on kyllä toimenpide, jota voin ehdottomasti suositella perinteiseen tapaan verrattuna. Niksi oli heti leikkauksen jälkeen hieman krapulainen ja sisukaluihin tähystystä varten pumpattu ilma teki sen olosta ehkä aavistuksen epämukavan. Väittäisin silti, että kipeä se ei ole ollut missään vaiheessa. Jo illalla Niksillä alkoi olla vauhtia normaaliin tapaan ja tänään se on ollut osittain jopa vaikea pideltävä kertyneen energian vuoksi. Pari päivää pitäisi osata olla hyppimättä ja kulkematta portaissa ja sitten viikko-pari pitäisi tehdä lenkit vain hihnassa. Tänään kun aloin kuvaamaan Niksin mahan alustaa, oikein hämmstyin siistiä ja käsittämättömän pientä leikkaushaavaa. Haavoja on siis ainoastaan yksi ja se on pituudeltaan vain muutaman sentin mittainen. Leikkaushaavan sisällä on kuulemma itsestään sulavat tikit ja ulkopuolella on vain haavaliimaa.

Leikkauksesta on kuvissa kulunut 1 vrk.Tähystysleikkauksessa siis poistetaan ainoastaan munasarjat ja kohdun pitäisi surkastua tämän jälkeen hormonien puutteessa. Tietysti ikuinen pessimisti ei usko ennen kuin myöhemmin näkee, että juoksuja ei oikeasti enää tule. Niksi oli muuten Vettorin ensimmäinen tähystyksessä leikattu kääpiöpinseri. Ihan pienimmille rotutovereille ei tähystysleikkausta ehkä pysty edes tekemään, viisikiloiset ovat olleet kuulemma pienimpiä leikattuja. Niksillä painoa oli 6,4 kg.

Sähkötkin ovat pysyneet nyt päällä, joten ei voi kuin todeta että loppu hyvin kaikki hyvin :)